Taiji sopii selkäongelmaisillekin

Martti Nevalainen on koko ikänsä ollut aktiivinen urheilija, mm. telinevoimistelija ja karateka. 14 vuotta sitten vakava selkävamma lopetti karateharrastuksen, kävelykin oli hankalaa. Urheilullinen elämäntapa oli vakavasti uhattuna.

Martti Nevalaisen ensimmäinen intohimo oli telinevoimistelu, jonka tilalle tuli yli nelikymppisenä karate. Samoihin aikoihin alkoivat selkävaivat.

– Syy ei ollut karaten, selässäni on ’valuvika’ , jonka vuoksi lannerangan neljäs nikama pääsi siirtymään useita millejä paikaltaan. Aluksi se ilmeni vain vasemman jalkaterän ajoittaisena puutumisena.

Martti jatkoi karaten harjoittelua ja saavutti mustan vyön 1997. Kovalla treenillä oli hintansa. Jalat puutuivat vähitellen reisilihaksiin asti. Lääkäri kehotti lopettamaan karaten ja hankkimaan tukiliivit.

– Lopulta pystyin kävelemään yhtäjaksoisesti vain pari-, kolmesataa metriä.

Martin elämäntapaa uhkasi suuri muutos, mutta apukin löytyi, ei kuitenkaan ihan läheltä. Samoihin aikoihin hän nimittäin muutti työn vuoksi vaimonsa kanssa Guiliniin Kiinaan.

– Guilinissa harrastetaan paljon taijia. Olin Suomessa käynyt joitakin kertoja kokeilemassa lajia ja kiinnostunut siitä.

Martti sai kyselemällä yhteyden guilinilaiseen taijimestari Liu Shaohuaan, joka otti hänet ja vaimon oppilaaksi Chen taijiryhmäänsä. Nykyisin Liu opettaa pari kertaa vuodessa myös Suomessa Guilin Taijiquan ry:ssä.

– Muutaman kuukauden lähes päivittäisen taijiharjoittelun jälkeen jalkojen puutuminen loppui. Vain joskus tuntui pientä pistelyä.

Martti arvelee, että yksi syy vaivojen hellittämiseen on taijin liikkumistapa.

– Selkä pidetään suorana, ei kurkotella, vaan painopiste on aina tukevasti jalkojen päällä. Hartiat ovat rentoina ja pää pystyssä. Alaselän notko pidetään suorana, häntäluu painetaan eteenpäin. Tämä suojaa ja tekee hyvää selälle.

Martti oli tottunut koviin lajeihin. Miten hidas taiji soveltui tähän ketjuun?

– Sekä taiji että karate ovat taistelulajeja, mutta taiji ei ole niin rajua kuin karate. Etenkin Chen tyylissä hitaat ja räjähtävän nopeat liikkeet vaihtelevat, on lyöntejä, potkuja ja hyppyjä. Se ei ole lälly laji, eikä lopulta kovin paljon karatesta poikkea.

– Mitä pidemmälle taijissa edetään, sitä enemmän harjoittelu tapahtuu sisäisen energian (qi) ja mielen tasolla. Mutta nämä tasot löytyvät myös karatessa.

Martti on vaivoistaan huolimatta pystynyt syventymään taijiin samalla tarmolla kuin karateen ja voimisteluun aikaisemmin. Urheileminen jatkuu. Parin vuoden treenauksen jälkeen hän voitti oman sarjansa kansainvälisessä taijikilpailussa Jiao Zuossa. Nykyisin hän opettaa lajia neljä kertaa viikossa.

– Vaikka ikää on 70 vuotta, selkä on paremmassa kunnossa kuin Kiinaan muuttaessani. Eikä tukiliiviä ole tarvittu.

Seppo Verho

Martti Nevalainen on koulutukseltaan tekniikan lisensiaatti, hän on eläkkeellä Nokia TP/MSW Business Development Managerin tehtävistä.  Hän on Guilin Taijiquan ry:n opettaja.

hibaby